• Imprimir

Finalitza la rehabilitació de Can Paulí de la Pia Almoina, a Banyoles

• L’obra ha tingut un cost de 165.289,26 euros i forma part del programa de l’u per cent cultural

06/11/2018 09:11
pic_181106_banyoles

Vista interior de la Pia Almoina, a Banyoles.

La Generalitat ha finalitzat la rehabilitació del Museu Arqueològic Comarcal  a l’antiga Pia Almoina, 2a fase, subfase B, situada en el nucli antic de Banyoles, al Pla de l’Estany. Les obres han estat impulsades pel Departament de Cultura, l’Ajuntament de Banyoles i l’Institut Català del Sòl, dins del programa de l’u per cent cultural. Han tingut un cost de 165.289,26 euros finançats per l’INCASÒL mitjançant les aportacions establertes en el conveni de transferències signat amb l’Agència de l’Habitatge de Catalunya de l’any 2015.

La rehabilitació ha consistit en la reforma i ampliació de l’edifici anomenat Can Paulí, que forma part del recinte que conforma el Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles. L’edifici ja havia estat objecte diverses actuacions d’enderrocs i reconstruccions l’any 1987 i l’any 1998. En l’actual 2a fase, subfase B, s’ha actuat en el local de la planta baixa amb accés directe des del carrer, que inicialment estava destinat a acollir al Centre d’estudis Comarcals i en el que finalment es situarà la sala de recepció i tractament de peces del Museu Arqueològic i que es vincula interiorment amb la resta de dependències del Museu.

L’obra ha consistit en la realització de part del vestíbul del museu amb un doble accés, un des del pati interior del museu i l’altra des de la part posterior amb entrada des del Carrer Pia Almoina, que funcionarà com a comunicació vertical amb la resta del museu i en l’adaptació de la sala per a la recepció de peces.

A la planta baixa, amb accés interior des de les dependències del Museu Arqueològic, s'hi ubicarà sala de recepció i tractament de peces del Museu Arqueològic que disposa del seu provi lavabo i de les previsions de les instal·lacions  per a equipar els espais de treball i neteja de peces provinents de les excavacions arqueològiques.

Pel que fa a la façana de migdia, és a dir, la que dóna a la muralla, l'espai reservat per la recepció, hall i circulació vertical principal, esdevindrà un dels elements claus del funcionament del nou museu. Aquest, s'articularà i girarà al voltant del doble-espai ja executat des del punt de vista de l’estructura, i que requereix la definició dels acabats que un espai d'aquestes característiques necessita.

Aquestes obres formen part de l’avantprojecte d’adequació, rehabilitació i ampliació pel Museu Arqueològic Comarcal de Banyoles (MACBA) redactat pels arquitectes Jeroni Moner, Josep Callís i Marc Riera. Aquest pla director actua sobre el conjunt de la Pia Almoina integrat pels edificis de l’antiga Casa de la Vila: Can Fornells, Can Xueta i Can Paulí.