Accés al contingut Accés al menú de la secció
Inici  > detalls  > El president Puigdemont ha ...
 
Dimecres, 05 d'abril de 2017

El president Puigdemont ha signat un acord de col·laboració en desenvolupament urbà entre l’INCASÒL i la Fundació Wilson Center

Ha afirmat que l'acord segellat és el vehicle per intentar estendre i multiplicar tot el coneixement que té Catalunya i que està en condicions d'aportar al món


pic_170405_washington

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha presidit aquesta tarda a Washington la signatura d’un acord de col·laboració en matèria de desenvolupament urbà entre l’INCASÒL i la Fundació Wilson Center, un dels think tanks més prestigiosos dels Estats Units i el vuitè a nivell mundial. “S’han ajuntat dos lideratges mundials”, ha assegurat el cap de l’Executiu a la sortida de la signatura, d’una banda “el lideratge clar i reconegut internacionalment de Barcelona” i, de l’altra “el prestigi del Wilson Center arreu del món”. “L’acord que hem signat és el vehicle per unir coneixement i xarxa per intentar estendre i crear un efecte multiplicador de tot el coneixement que té Catalunya i que està en condicions d’aportar al món”, ha remarcat Puigdemont.

El cap de l’Executiu ha destacat que els responsables de la Fundació han “reconegut i valorat molt la gestió de la renovació urbana de Barcelona i tota l’experiència que hi ha a l’entorn del que s’anomena el model Barcelona”. I s’ha evidenciat una “disposició mútua a treballar conjuntament” per tal que tota aquesta expertesa de Catalunya a nivell de desenvolupament urbà pugui servir per “contribuir a la millora del món”. “Avui hem fet un exemple de nou país”, ha reblat el president.

El president ha estat acompanyat del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva; del delegat del Govern als EUA, Andrew Scott Davis, i del director de l'INCASÒL, Damià Calvet.

El vicepresident del Wilson Center, Blair A. Ruble, ha remarcat que “l’exemple de Catalunya i Barcelona com a líder mundial en fer participar els ciutadans en les decisions de la remodelació urbana és un exemple per al món”. En un moment en que la ciutat de Washington està vivint un període de creixement i renovació, Ruble ha assegurat que “un del grans reptes polítics i socials que tenim és que la gent no quedi endarrerida amb aquests canvis” i que “les comunitats tinguin un poder decisori” a l’hora d’executar les remodelacions urbanes. En aquest sentit, ha assegurat que “la reconstrucció que s’ha fet a Catalunya de projectes d’habitatge públic entorn d’edificis nous és un dels exemples a seguir”.

Per la seva banda, el director de l’INCASÒL, Damià Calvet, destaca “l’oportunitat de l’acord signat amb el Wilson Center per exportar el coneixement de Catalunya en matèria de renovacions urbanes i arribar a través d’ells a d’altres regions, àrees metropolitanes i ciutats del món que actualment estan immersos en aquest tipus de processos urbanístics”. Aquesta col·laboració arriba, assegura, “en el marc de la participació de la Generalitat en l’elaboració de la Nova Agenda Urbana, que va culminar l’any passat a Quito, Equador”.

La col·laboració de les dues institucions girarà a l’entorn de l’experiència catalana en dos àmbits concrets: d’una banda, en relació al desplegament de programes d’habitatge assequibles i el seu finançament, i de l’altra, en l’àmbit de la dinamització econòmica del territori a través del desenvolupament de nous sectors de l’activitat econòmica, incidint en els models de governança multinivell (consorcis interadministratius) que en gestionen la seva implantació i desenvolupament.

Així, la signatura d’aquest conveni acord, permetrà que, després de l’estiu, s’organitzi una jornada amb el Wilson Center, i altres agents públics i privats, amb l’objectiu de promoure la reflexió i l’estudi sobre els habitatges de protecció pública.

En aquesta mateixa línia, l’INCASÒL s’ha reunit també amb el Banc Mundial i el Banc Interamericà de Desenvolupament  mantenint la col·laboració iniciada ara fa un any. L’objectiu és compartir l’experiència de l’INCASÒL i col·laborar en projectes de dinamització econòmica del territori, d’ambientalització de licitacions i conceptes sostenibles i generació d’habitatge social. Durant aquesta trobada, els representants del Banc Mundial van manifestar també el seu interès per col·laborar amb d’altres organismes de la Generalitat com és el cas de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.