• Imprimeix

El Govern presenta la nova convocatòria de concursos per a la construcció de prop de 150 habitatges públics

• L’Institut Català del Sòl (INCASÒL) invertirà 16,3 milions d’euros en la construcció de quatre noves promocions que amplien el parc d’habitatge públic de lloguer amb prop de 150 pisos • Les promocions s’ubicaran a Sabadell, Sant Boi de Llobregat, Sant Just Desvern i Santa Coloma de Gramenet

04/07/2018 12:07
pic_180704_nova_convo_150hab

El director de l’INCASÒL, Albert Civit, dóna detalls dels concursos

El Govern ha presentat la convocatòria d’enguany per a la construcció de noves promocions d’habitatge públic. L’acte, celebrat a la seu del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC) a Barcelona, ha comptat amb la participació del secretari general d’Hàbitat Urbà i Territori, Agustí Serra; el director de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, Jaume Fornt; el director de l’Institut Català del Sòl, INCASÒL, Albert Civit, i la degana del COAC, Assumpció Puig.

Serra ha emmarcat la nova convocatòria en les polítiques que vol desplegar la Generalitat per promoure el parc d’habitatge públic i facilitar l’accés a l’habitatge a la ciutadania. “L’habitatge és una de les principals prioritats del Govern i per al Departament de Territori i Sostenibilitat, és la prioritat número 1” en la qual “treballem de manera coordinada”. Així, ha posat com a exemples les línies de préstecs amb condicions preferents  per a promoure i finançar la construcció i compra d’habitatges destinats a lloguer social i la voluntat d’impulsar una Llei d’arrendaments urbans (LAU) catalana. La promoció que s’ha presentat avui a la seu del COAC “és la confirmació del camí que estem emprenent”.

Aquestes promocions formen part del Programa de lloguer assequible que es va iniciar l’any passat amb l’objectiu de donar un nou impuls al parc d’habitatge públic d’habitatge de la Generalitat de Catalunya. Quatre promocions amb un total de 100 habitatges formaven part de la primera convocatòria. El febrer passat es van presentar els equips d’arquitectes guanyadors que lliuraran els projectes bàsics aquest mes i els projectes executius el desembre vinent. Es preveu licitar les obres durant el primer trimestre de 2019, que suposaran una inversió de 8,7 milions d’euros.

Prop de 150 habitatges de lloguer

La segona convocatòria d’aquest programa de lloguer assequible està dotada amb 16,3 milions de pressupost i consistirà en la construcció de quatre noves promocions que sumaran un total de 146 pisos de 2 o 3 habitacions. Aquestes promocions seran gestionades per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya.

Les noves promocions s’ubicaran en solars propietat de l’INCASÒL o bé cedits pels ajuntaments, en els municipis següents:

  • Ronda Europa al barri de Can Llong II de Sabadell - 34 habitatges
  • Carrer Baldiri Net i Figueres de Sant Boi de Llobregat - 40 habitatges
  • Carrer Generalitat de Catalunya de Sant Just Desvern - 34 habitatges
  • Plaça Alfons Comín de Santa Coloma de Gramenet - 38 habitatges

Així mateix, i inclosa en el programa de lloguer,  l’INCASÒL promourà una cinquena promoció de 40 habitatges al barri de la Via Trajana a Sant Adrià del Besòs que es desenvoluparà amb la metodologia BIM. Serà una prova pilot, no inclosa en aquests concursos, que l’INCASÒL portarà a terme com a part de l’estratègia d’implantació en l’organització d’aquesta metodologia de treball col·laboratiu per al disseny i execució d’un projecte de construcció.

Procediment dels concursos

L’INCASÒL convoca els concursos per seleccionar els quatre equips que redactaran el projecte i dirigiran les obres de construcció d’aquestes promocions. El plec s’ha adequat a l’establert a la nova Llei de Contractes del Sector Públic i a la Llei d’Arquitectura, que han entrat en vigor durant aquest darrer any.

El concurs tindrà dues voltes. En la primera es seleccionaran cinc candidats, a partir de la presentació d’una idea esquemàtica de la promoció. En la segona es valoraran les propostes que els seleccionats desenvoluparan per a cada emplaçament concret.

 

La valoració de les propostes es farà amb un jurat integrat per membres del Col·legi Oficial d’Arquitectes de Catalunya (COAC), l’INCASÒL, l’Agència de l’Habitatge de Catalunya i un representant de l’ajuntament dels municipis on s’ubiquen les promocions.

Es preveu que l’adjudicació del concurs es produeixi al llarg d’aquest any i les obres es puguin iniciar durant el 2020.

Programa de lloguer assequible

La política de foment de l’habitatge del Govern de la Generalitat considera prioritari el lloguer per sobre de la compra venda per tal d’ampliar el parc de lloguer i garantir en el temps el caràcter de servei públic de l’habitatge promogut per l’Administració.

En aquest sentit, el Pla Territorial Sectorial d’Habitatge, tot i estar pendent d’aprovació, estableix com a objectius l’ampliació del parc de lloguer social així com l’increment general de l’oferta d’habitatge de lloguer. Així, estableix la promoció pública de lloguer com una acció necessària per cobrir les necessitats d’habitatge en el termini de 15 anys que es marca el pla.